Blogg 4/21:
Gör träningen mer effektiv med motståndsgummiband
Metallhjärta by Jari Autere

 

Gör träningen mer effektiv med motståndsgummiband

 

Som ordspråket säger är det inte värt att uppfinna hjulet pånytt. Bakom detta ligger tanken att det inte finns något behov av att förnya en fungerande metod. Detsamma gäller till viss mån även inom gymträning. De största insikterna om styrketräning och det optimala sättet att anstränga kroppen har säkerligen gjorts redan för åratal sedan, men då och då kommer nya tricks eller hjälpmedel fram som kan användas för att utveckla din träning på nya sätt.

För några år sedan fick vi se olika färgade och olika tjocka motståndsgummiband dyka upp på gymmen. Detta var nödvändigtvis inte någon ny uppfinning, men i början av min egen träningskarriär på gyllene 90-talet kunde man inte hitta sådana motståndsgummiband på gymmen. Men hur kan man då göra träningen mer effektiv med dessa gummiband? Hur används de?

Det finns flera olika sätt att använda motståndsgummiband. De kan användas till att lätta belastningen i någon rörelse eller tvärtom – öka belastningen och göra rörelsen tyngre. Ett strålande exempel på en rörelse där man lättar belastningen är pull ups. Motståndsgummibandet viks runt pull up-stången och den andra ändan av gummibandet placeras under foten eller knäet så att gummibandet lättar på tyngden. Genom att använda olika färgade gummiband kan du variera belastningen, både till lättare och tyngre. Inom kort kommer pull upsen att gå smidigt helt och hållet utan hjälp.

I samband med att motståndsgummibanden har blivit mer populära har även olika stift framträtt i gymmaskiner för att underlätta användningen av dessa. Många bänkpressbänkar har stift för motståndsgummiband. Om du lägger till ett motståndsgummiband som extra till viktskivorna, i båda ändarna på skivstången, kommer du att öka motståndet speciellt till den slutliga fasen av lyftet. På liknande sätt möjliggör motståndsgummibandet ytterligare motstånd i till exempel alla traditionella baslyft som knäböj och marklyft. Fördelen med motståndsgummiband är att du kan utveckla just den allra sista fasen i övningen. I till exempel marklyft pratar vi om den sista utsträckningen.

Användningsmöjligheterna för motståndsgummiband är oändliga, de möjliggör ytterligare motstånd till de ovannämnda övningarna samt till otaliga rörelser på gymmaskiner. Du bör dock se till att föredra maskiner som har färdig placering för motståndsgummiband. Vid loss släppning av gummibandet kan det nämligen snäppa på huden rätt så smärtsamt.

I den pågående situationen i samhället, när gymträningen är utmanande, kan du med hjälp av kortare motståndsgummiband göra flera olika rörelser i din träning mer effektiva. Till exempel knäböj med egen kroppsvikt kan ge en helt annan effekt då du placerar gummibandet runt knäna och trycker knäna utåt då du går ner i knäböj. En annan utmärkt övning med dessa kortare gummiband, som aktiverar gluteus är att placera gummibandet på fotleden och göra sidogång med aktiv spänning på gummibandet. Då det är frågan om träning med ett motståndsgummiband är det enbart din fantasi som sätter gränser för vad du kan göra. Om du inte själv kommer på nya rörelser kommer Google definitivt att hjälpa med en massa mångsidiga alternativ!

Jag önskar dig bra och effektiva träningspass, både hemma och på gymmet!