Blogg 9/21:
Blogg: Hur hitta tid till träning?
Metallhjärta by Jari Autere

Hur hitta tid till träning?

Vardagen är olika för oss alla. Någon har tid så det räcker åt för vad som helst, medan någon annan lever på minuttidtabell och måste planera väldigt noggrant för att ens hinna med det mest nödvändiga. Familjevardag är ofta av det senare mönstret, vi är på jobb, i skolan, i vården, transporteras till hobbyer, går till affären, lagar mat, städar och försöker hitta tid för oss själva någonstans däremellan. Inte alltid så enkelt, va?

Då och då hör vi överenergiska gymentusiaster som försäkrar oss om att tid för träning kan hittas även för dem som lever familjevardag. Det är bara en fråga om planering och beror på egen viljestyrka. Efter att jag själv levt familjevardag i flera år, kan jag lova er - nej, det är inte alltid upp till hur vi planerar vardagen.

Hos oss börjar den mest hektiska fasen vara bakom oss och nu kan vi redan se på detta med lite humor. Helt ärligt måste jag nog medge att det inte alltid var så enkelt att ha humor med i vardagen då vi var två skiftarbetare som jobbade i kors och försökte hitta tid för målmedveten träning vid sidan om arbete, barn och vardagssysslor. Ibland blev det sådana veckor att tiden för träning helt enkelt inte hittades, förutom på helgerna då planering inte gav så stor effekt.

En stor räddning i vår hektiska vardag var hemmagymmet där vi kunde träna under dagen eller på kvällen då småbarnen sov. Med hjälp av ett babylarm hade vi möjligheten att träna utan onödig stress. Detta betydde självklart att jag var tvungen att kompromissa om min egen nattsömn eftersom småbarnen vaknade tidigt på morgonen. Och då var vi ändå två vuxna som skötte vardagen tillsammans. Jag har svårt att ens föreställa mig hur det skulle vara som en ensamstående förälder.

I dagens läge fungerar det redan riktigt bra med träningen. Fortfarande är det någorlunda omöjligt för oss båda att kunna åka till ett ”riktigt gym” så många gånger vi önskade under en vecka och då är vårt lilla hemmagym en stor räddning, som vi har tillgång till när som helst. Våra småbarn är inte längre så små, utan barn i skolåldern som trivs bra för sig själva efter skoldagen medan pappa tränar i sitt eget garagegym.

Då jag ser tillbaka till de senaste åren måste jag nog säga att ett eget hemmagym har varit en av de bästa besluten jag någonsin gjort. Där det tillät träning i en hektisk familjevardag och höll oss båda åtminstone praktiskt taget skarpa, tillät det även full träning då koronapandemin stängde gymmen och ett stort antal gymentusiaster led av de obligatoriska träningspauser eller försökte utveckla någon sorts hemmaträning med hjälp av kettlebells och gummiband.