Blogg 11/2020
By tävlande Fitness atlet

Hur hittar vi motivation och rutin till träning?

 

Börjar träna för fullt med iver och motivation, orkar en tid, men efter en stund tappas motivationen helt och hållet och träningen tar slut – hur bekant låter inte detta? Jag kan i alla fall erkänna att detta hänt mig flera gånger. Vad är det som gör det så svårt? Varför känns det omöjligt att uppehålla en träningsrutin i vardagen? Vad är det vi gör fel eftersom det inte håller? Hur kan vi lösa detta?

blogg november

Det största felet vi gör är att vi tar oss vatten över huvudet. Vi börjar med stor iver och väntar oss resultat omedelbart, vilket leder till att kroppen eller knoppen säger stop efter en tid. Vi människor är inga maskiner. Istället borde vi börja på en bekväm nivå, göra upp en tydlig plan med struktur och dela in planen i små steg. Glöm inte att små justeringar och framsteg sist och slutligen blir till en stor helhet och det är helheten som avgör.

Då kommer vi till nästa punkt, målsättning. Varför är det viktigt att lägga upp mål? Vi människor vill känna att vi lyckas med det vi gör. Hur bra känns det inte då du kan stryka över ett uppnått mål från mållistan? Känslan av att lyckas höjer motivationen och får dig att kämpa vidare. Att dela in huvudmålet i mindre mål är viktigt för att resan till målet inte skall kännas för jobbig. Ta ett steg, ett lyckandes åt gången – så uppehåller du motivationen och drivkraften!

Då du lägger upp dina mål bör du alltid fråga dig själv varför du vill nå just dessa mål? Vad har dessa mål för värde för dig? Då du vet varför du vill uppnå dina mål är det lättare för dig att förstå varför du jobbar för dem.

Träning skall för mestadels vara roligt, något man njuter av. Ibland krävs det ändå att man sparkar sig själv i baken och sätter igång fastän det inte känns så kul. Att börja är alltid det svåraste, men så fort du kommit i gång och hållit dig i rutinen en tid samt fått känna endorfinkickarna efter passen, kan jag lova dig att det känns bättre än vad det gjorde i början.

Andra tips för motivation är nya träningskläder, nya träningsverktyg, en träningskompis, en ny idrottsgren eller kanske en ny träningsmiljö (byta ut inomhusträning till utomhusträning). Annat som också är värt att fundera på är vad som verkligen motiverar dig. Kan du möjligtvis använda dig av träningsvideon, motivationstal, träningsbilder, egen bild på kylskåpet eller något annat? Allt som ger dig extra motivation och får dig igång är hemåt!

Slutligen kommer vi till det allra viktigaste, helheten, den heliga treenigheten till hälsa. Träning, vila och kost. För att få till ett fungerande koncept måste alla dessa delar tas i beaktan och vara i balans. Alla delar har stor inverkan på varandra. Med för lite sömn lider träningen och prestationsnivån. Med för lite mat lider träningen samt vilan då kroppen inte har energi att återhämta sig optimalt (behövs tillräckligt med mat och vila).

Sammanfattningsvis kan man säga att det är ypperst viktigt att hitta en balans mellan träning, vila och kost. En balans som passar en själv bäst. Det är onödigt att jämföra sig med andra då vi alla har olika kroppar samt kommer från olika omständigheter. Koncentrera dig på ditt eget race, sätt upp mål, utmana dig själv, men kom ihåg att även vara nådig mot dig själv. Kom ihåg att resultat inte sker under en natt, men små steg varje dag leder till en stor förändring i slutändan.

Vi önskar dig en trevlig höst samt energi bland dessa mörka dagar!