Blogg 1/2021
Nya dimensioner i träningen
Metallhjärta by Jari Autere

 

Nya dimensioner i träningen

År 2020 är nu bakom oss och det blev ett helt och hållet annorlunda år än vad någon av oss kunde ha trott för ett år sedan. För tillfället är ansiktsmasker vardag i matbutiker, säkerhetsavstånd hålls automatiskt och händerna tvättas betydligt mer än tidigare. Men hurdan påverkan har corona haft på människor och tränandet?

Jag vågar påstå att det under senaste året byggts en hel del hemmagym i källaren, garage och i människors egna vardagsrum, mer än vad det totalt byggts under föregående decennium. Under vårens första ”lock down” stängdes en hel del gym och därmed minskade träningen rejält. Gruppgymnastikpassen på gymmen tvingades sluta och människor vågade inte gå till gymmet mer. Någonting nytt behövdes hittas på. Löpning och jogg ute i skogsstigarna dög inte allt för länge och människorna kände att de behövde få fortsätta med träningen. Då började redskap och utrustning för hemmaträning gå åt bättre än någonsin tidigare.

Hemmaträning och mindre hemmagym har blivit väldigt populärt under det senaste året. I de flesta hemmen kan man hitta motståndsgummiband och kettlebells, träningsbänkar och skivstänger och i vissa kanske till och med omfattande utrustade hemmagym. Vi människor har inte blivit och ligga på soffan utan vi har aktiverat oss och försökt komma på nya sätt att träna och motionera. På nätet har det sökts rekodmängd olika träningsprogram och den egna träningen har enkelt kunnat ersättas med variation och nya idéer för de traditionella styrkeövningarna. Vi kan alltså lätt säga att träningsivern finns kvar, den har helt enkelt bara ändrat sin form!

Under sommaren och hösten avtog den första vågen av koronapandemin och samhället öppnades igen. Antalet gymbesökare ökade då människor vågade gå utanför sina hem igen och återvända till tidigare träningsformer och -pass. Den glädjen varade dock inte länge, då andra vågen av coronapandemin drabbade oss i slutet på året riktigt ordentligt även i Finland. Rätt fort var vi igen i en liknande situation som på våren. Kettlebellsen hann inte ligga i förrådet en lång tid innan det blev dags att börja hemmaträna igen.

Personligen vill jag även se något positivt i denna koronasituation. Det har varit fint att se hur träningsivern har återstått, även fast träningsmöjligheterna har varit mindre än tidigare. Jag vill tro att coronan har gjort att hemmagym och hemmaträning blivit permanent tillsammans med traditionell gymträning. I denna märkvärdiga situation har människor hittat nya sätt att motionera och träna. Den sällan använda dammomgivna kettlebellen i förrådet kommer inte att förbli oanvänd, utan den kommer högst antagligen att fortsätta användas för mångsidig och effektiv hemmaträning!