Blogg 8/21:
Blogg: Skivstänger, grunden för varje gym
Metallhjärta by Jari Autere

 

Skivstänger, grunden för varje gym

För några år sedan, när jag kom på idén om att vilja bygga ett eget hemmagym, hade jag ingen aning om till vilka proportioner mitt hemmagym någon dag skulle svälla - och hurdan kvalitetsutrustning jag skulle anskaffa. Min allra första tanke var att jag skulle investera i en skivstång, en viktuppsättning och ett Squat Rack - så billigt som möjligt. Detta eskalerade snabbt och de första redskapen finns enbart kvar som ett minne i dagsläget... Numera är utrustningen i mitt hemmagym mycket mer omfattande, men basen är fortfarande av högkvalitativa ATX-skivstänger och viktskivor.

Första skivstängerna

Min första skivstång var den billigaste möjliga jag hittade på marknaden. Den var stel och dåligt lagrad. Jag hade tänkt mig att det inte skulle spela så stor roll, men rätt fort märkte jag att det var en väldigt stor skillnad mellan den och de skivstängerna jag använt på ”riktiga gym”. Det tog inte lång tid tills jag hade skaffat mig en ny, högklassig skivstång till mitt hemmagym. Efter att ha googlat och satt mig ordentligt in på ämnet beslöt jag mig för att investera i en ATX Ram Bar från Gofit.se. Denna skivstång är utmärkt lagrad och stångens elasticitet är av helt annan klass än den tidigare, billiga skivstången.

Senare beställde jag också en ATX-tyngdlyftstång tillsammans med Full Rubber Bumper viktskivor. Dessa fungerar utmärkt för all sådan träning där vikter släpps i golvet och skramlar (crossfit, tyngdlyftning). I detta skede hade jag också hunnit förnya mitt gymgolv som nu bestod av 3 cm tjocka gummiskivor, täckta med en gummimatta speciellt menad för tyngdlyftning. Med hjälp av detta skydd kan vikterna släppas i golvet utan några bekymmer.

Specialstänger

Därefter skaffade jag ett par specialstänger, en tjockare Fat Bar och en specialformad SSB-knäböjsstång. Knäböj med SSB-stång är från en helt annan planet. Positionen är stabil och stången hålls på plats utan att ens behöva hålla i handtagen. Själv har jag lyckats utföra knäböj även då jag hade muskelbristning i bröstet. Detta skulle inte ha lyckats med en vanlig skivstång då jag inte kunde greppa stången. Fat Baren har däremot huvudsakligen fungerat som ett litet plus i slutet av bicepsträningen för att stärka underarmarna. Naturligtvis skulle den även lämpa sig till pressövningar och marklyft, där greppkraften verkligen skulle sättas på test med en tjockare stång.

Mitt nästa specialköp för hemmagymmet var en Hex bar / Trap bar, som i sin tur ger ett helt nytt sätt att utföra till exempel marklyft då du kan göra det "innanför stången" och inte behöver lyfta upp stången längs med benen. Positionen är lättare att hålla upprätt samtidigt som den är mer ryggvänlig.

När det gäller framtida skivstångsköp har jag övervägt att köpa den nya ATX Raptor Xtreme Squat baren, speciellt menad för knäböj, som väger 25 kg och är längre än de traditionella skivstängerna. Å andra sidan skulle det också vara intressant att prova den böjda ATX Buffalo Baren, som ävenså är speciellt utformad för knäböj. Den böjda designen ger bättre belastning på benen och minskar belastningen på nacke, axlar och korsrygg, lite i samma stil som Camber-stången, som också kunde vara ett värdefullt tillägg till hemmagymmet... Som ni märker finns det en massa olika alternativ - och vad är inte bättre än det!