Blogg 6/21:
Smith-maskin som grundval till hemmagymmet
Metallhjärta by Jari Autere

 

Smith-maskin som grundval till hemmagymmet

Under några års tid har jag hållit på att bygga mitt eget hemmagym. Jag började för några år sedan med en skivstång och ett viktpaket och nu börjar mitt hemmagym i garaget äntligen se mer ut som ett gym än ett garage. Varenda en som bygger ett hemmagym inleder bygget utifrån sina egna utgångspunkter och tänker på sina egna träningsvanor och behov. Redan från början hade jag en tydlig vision vilken utrustning jag ville ha till mitt hemmagym utöver skivstång- och viktskivor.

Personligen ansåg jag att en Smith-maskin var ett måste till mitt hemmagym. Största orsaken är för att en hel del av rörelserna i mitt träningsprogram (som jag gör på kommersiellt gym) utförs med Smith-maskin. Jag gör flera pressövningar i Smithen och även olika knäböjsvariationer, varav några är rent ut sagt omöjliga att utföra med fri stång.

En av mina favoritövningar för axlarna är press bakom nacken och den gör jag alltid i Smith-maskinen. Med fri stång får jag inte muskeln aktiverad lika effektivt som i Smith-maskinen. I Smithen hålls hållningen mer stabil och naturlig. Dessutom minskar risken för skador betydligt jämfört med en fri stång.

En väldigt bra anledning till att skaffa en Smith-maskin till ditt hemmagym är säkerheten. I hemmagymmet tränar man ju oftast ensam. Då ingen är och säkrar och du vill utföra rörelsen till riktig failure, är fördelen med Smith-maskinen den att du när som helst under rörelsen kan vända in skivstången mot säkerhetskrokarna om din egen styrka tar slut. Detta stoppar rörelsen på ett tryggt sätt.

Säkerheten höjs även då själva skivstången i Smithen kör helt och hållet på skenorna. Skivstången hålls stabil, den lutar eller vacklar ej och då du tränar ensam kan du pusha ut maximala styrkan utan att behöva oroa dig över att falla ihop under stången.

I Smith-maskinen är det också möjligt att göra knäböj helt isolerat på främre låren, till exempel genom att placera fötterna framåt och hålla ryggen rak på ett hack-liknande sätt, vilket inte är möjligt med en fri skivstång. Vissa en bens knäböjvariationer (split squat, bulgariskt utfall) är också mycket enklare att implementera i Smithen än med fri skivstång.

Detta skall dock inte missförstås, alla rörelser som görs med en fri skivstång får ej under några omständigheter glömmas! Till exempel den traditionella knäböjen är basen för min egen benträning. En anledning till att jag valde ATX Multismith-maskin från Gofit.se till mitt hemmagym var att den även fungerar som ett öppet rack (med några tillägg), dvs. du kan utföra alla övningar med fri skivstång på samma sätt som i ett öppet Squat rack.

Jag önskar dig tunga och effektiva träningspass för sommaren, med eller utan skenor!