Blogg 2/21:
Val av golv till hemmagym
Metallhjärta by Jari Autere

Val av golv till hemmagym

Första tanken vid bygge av hemmagym är sällan vilket gymunderlag man skall välja. Oftast är de första redskapen man tänker på ett viktpaket eller en bänkpressbänk. Som underlag nöjer man sig lätt med en gammal matta eller en bit av en terassmatta. Här gör man oftast ett stort fel som oftast kommer fram först i efterhand. Ett lämpligt underlag är grunden för ett högklassigt hemmagym som kan expanderas med nästan vad som helst.

En gummimatta är definitivt rekommenderat både för kommersiella gym och hemmagym. Med en ordentlig gummimatta kan man vara säker på att träningsskon inte glider vid t.ex. bänkpress eller knäböj. Gummimattan garanterar glidfri träning även i de mest avancerade övningarna. Den är enkel att rengöra vid olycksfall som spillda proteinshakes eller då man lyckats damma ner mattan med magnesium. Själv förstod jag betydelsen av en ordentlig gymmatta först efter att jag körde tung bänkpress och skon gled för första gången. Denna händelse var såpas obehaglig att det fick bli min sista gång jag tränade med en terassmatta som underlag…

Då val av gummimattan gjorts och problemet lösts kan man föra över blicken till tyngdlyftarplattform, speciellt då om man har som tanke att träna marklyft eller andra större lyft där viktskivorna kommer att falla i golvet. Varenda en vars händer stöts ordentligt av viktskivans vikt under marklyft (på en hård yta) vet hur viktigt det är med en ordentlig stötdämparplattform.

Med enbart några högkvalitativa gummiplattor kommer du redan långt om du verkligen vill satsa på ditt hemmagym. För att lägga i en ännu högre växel och komma till nästa nivå bör man utvidga hemmagymmet med en tyngdlyftarplattform. Den kommer givetvis att vara värd pengarna tack vare dess bekvämlighet, speciellt om man har som tanke att träna ordentligt på sitt hemmagym.

Det är inte alls ett måsta på att bygga tyngdlyftarplattformen från andra kvadranter och plywood. Det finns färdiga tyngdlyftarplattform på marknaden för detta ändamål, lika så gummiplattor och pusselmattor av olika tjocklek, som du kan montera till en önskad helhet. Det är viktigt att strukturen på underlaget dämpar tillräckligt och inte glider under en träningssko eller strumpa. Med en liten investering kan träning i hemmagymmet tas till en helt ny nivå, som är både säkrare och mer behagligt.