Vad är fördelen med ett eget gym för företaget?

Vad är fördelen med ett eget gym för företaget?
7 november 2022 128 vy(er) 6 min läsning
Vad är fördelen med ett eget gym för företaget?

Att bygga ett gym i företagets lokaler engagerar de anställda, sänker tröskeln för motion och ökar i bästa fall välbefinnandet på jobbet, både fysiskt och psykiskt sett. Sjukdagar har stora kostnader för arbetsgivaren. Motion är en viktig faktor för att förebygga sjukfrånvaro. Att investera i ett eget gym är en tydlig långsiktig besparing för företaget. Andra fördelar som kan nämnas med träning på arbetsplatsen är den växande känslan av gemenskap och förbättringen av arbetsatmosfären.

Ett gym i företagets utrymmen, motionskuponger eller ett gym medlemskap för all personal?

Vårt företags lokaler ligger mitt emot det bästa gymmet i området, med ett brett utbud av sportfaciliteter. Valet att köpa gymtjänster var ganska naturligt. Om det finns ett gym så nära som helt bredvid är det värt att överväga att ingå ett avtal med det gymmet. Många företag har dock ingen träningsanläggning tillgänglig inom ett lämpligt avstånd som skulle passa ihop med hela personalens arbetsresa.

Då det är frågan om tidshantering är det bästa alternativet om företaget har ledigt utrymme som kan omvandlas till ett gym, oavsett om det är stort eller litet. Om endast några få av personalen i ett litet företag är aktiva motionärer räcker det riktigt väl med några få mångsidiga träningsmaskiner och träningsutrustning som kompletterar dem. Gemensamma träningsstunder kan också öka känslan av gemenskap på arbetsplatsen.

Motionskuponger är ett utmärkt och mångsidigt alternativ. De anställda kan använda dem för att köpa träningstjänster på den plats de önskar. Det kan även vara lättare för företaget att dela ut kuponger istället för att alla anställda ingår avtal med olika tjänsteleverantörer.

Anställdas aktivitet, arbetsplatsens läge och tillgången till utrymme avgör vilket som är det bästa alternativet för ditt företag och din personal.

Bra att veta om beskattningen av affärshallen och skatteförmånen för den anställde

Företagets träningsanläggningar, som är tillgängliga för alla anställda, är en skattefri förmån för den anställde. Företaget får dra av kostnaden för de träningsmöjligheter eller kuponger som det tillhandahåller från sin inkomstskatt, och de anställda behöver inte betala skatt på träningsförmånen, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. En arbetstagare kan få ett skattefritt bidrag på högst 5 000 kronor per år (Källa: Skatteverket).

Motionsförmåner är en investering i det viktigaste kapitalet, d.v.s. personalen

De vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro är mental ohälsa, ryggproblem och andra sjukdomar i rörelseorganen samt influensa och luftvägsinfektioner. Regelbunden motion kan ha avsevärt stor, positiv inverkan på alla dessa.

Numera kan man säga att de anställda nästan förväntar sig att arbetsgivaren erbjuder motionsförmåner. Att bygga en så mångsidig träningsanläggning som möjligt i företagets lokaler sparar personalens motionsförmåner på sikt. I detta fall behöver företaget inte betala för externa idrottstjänster. 

Gymutrustning är också en trevlig företagspresent. I många fall kan en högkvalitativ roddmaskin eller motionscykel köpas åt en anställd, till exempel som en pensionsgåva eller för att fira ett stort jubileum. Presentkort fungerar också bra för företag som vill belöna sin personal.

Kan jag gå till gymmet under arbetsdagen?

I många företag är det numera vanligt att det ges en möjlighet för de anställda att få motionera en liten del av sin arbetstid varje vecka, t.ex. en timme. Då träningen inte stör arbetet har dessa enbart positiva fördelar för arbetsgivaren.

Det kan vara väldigt svårt att uppmuntra människor med passiv livsstil till att motionera, hur mycket man än försöker. Ingen skall tvingas till det. På så sätt ändrar människor sällan sina vanor. Det är också möjligt att vissa använder den timme som är avsatt för motion till att handla eller göra andra egna affärer under arbetsdagen. Användningen av arbetstiden kan inte övervakas, speciellt inte inom kontorsarbete och det är inte annars heller så som dagens ledarskap fungerar. Om företaget har ett eget gym kan träningspassen anordnas just i dessa lokaler. Då kan de anställda själv bestämma om de vill använda sig av denna möjlighet eller ej.

Att satsa på välbefinnande på arbetsplatsen lönar sig på många sätt, men utnyttjar personalen verkligen den möjlighet de får till fysisk aktivitet?

Utnyttjandegraden för företagsgym kan inte sägas på en generell nivå, bara från fall till fall. Inget jobb är exakt lika baserat på personalprofilen och det finns stora variationer mellan branscher och orter. Vissa av våra företagskunder har helt klart satsat mer på sitt gym och dess tjänster än vad andra gjort.

Attityden till motion varierar beroende på den anställda. Du kan inte tvinga någon till att träna, men du kan uppmuntra genom att skapa en positiv atmosfär och erbjuda möjligheter till träning med en låg tröskel. Träning kan bli coolt. Ledningens inställning, exempel och uppmuntran har stor inverkan på den allmänna inställningen till träning samt dess anpassning till vardagen. Studier har också visat att uppmuntran till träning på arbetsplatsen har större effekt när det implementeras i grupp på arbetsplatsen. Enligt erfarenhet ökar gemenskapen, atmosfären och trivseln på arbetsplatsen då man aktivt tränar tillsammans.

Den arbetsföra befolkningens funktionsförmåga bygger på samma grundpelare som alla fysiska varelser: tillräcklig och regelbunden sömn, kost och motion. Genom att fokusera på dessa tre områden kan man se stora skillnader i livskvalitén och välbefinnandet. Motion har solklara effekter på bland annat sömn, återhämtning från stress, ångest och depression.

Egen idrottsinstruktör för företagets gym och utbildning inom utrustning för att aktivera personalen

Forskningsresultat visar att man genom att göra träningsprogram som är anpassade till arbetsuppgifterna kan påverka arbetsförmågan på ett positivt sätt (Källa: Arbetshälsoinstitutet). Vissa av de största företagskunderna och kommunerna använder sig av en idrottsinstruktör i sina egna fitnessanläggningar för att aktivera sin personal. Vi har hört att detta ökar användningsgraden av gymmen avsevärt, sänker tröskeln för motion och uppmuntrar till att lära känna gymmets utrustning. Det är dock få företag som investerar i en egen idrottsinstruktör eller som ens har de ekonomiska möjligheterna att göra det. En personlig tränare eller gruppträningsinstruktör kan be upp till 60 euro i timmen för sina tjänster och för mindre företag kan detta helt enkelt vara för mycket på årsbasis.

Det är viktigt att bekanta personalen med gymutrustningen. För vissa kan utrustningen vara helt främmande och då kan det kännas extra jobbigt och nervöst att sätta igång. Speciellt framför mer erfarna kollegor. Därför erbjuder vi utbildning för hur gymutrustningen vi levererar fungerar, om företaget så önskar.

Vill du höra mer om ämnet eller planerar du att starta ett gym? Ta kontakt:

sales@gofit.se 

Föregående artikel:
Nästa artikel: