Detta är kanske det mest imponerande hemmagym du någonsin sett!

Detta är kanske det mest imponerande hemmagym du någonsin sett!

När utrymmet inte är begränsat kan du bygga ett hemmagym såpass imponerande att även många kommersiella gym bleknar vid jämförelse. Ett mångsidigt gym i ditt eget hem möjliggör att hela din familj kan dela en och samma hobby, ha mer ork i vardagen och mer spenderad tid tillsammans. Södra Österbottens (Fin) lantbruksföretagare Jussi Takalas har verkligen satsat på sitt hemmagym.

Drömmen om ett eget hemmagym hade redan länge snurrat i familjens pappa Jussi Takalas tankar. Innan hade han en något större tyngdlyftningsanläggning, men enligt honom själv kunde man inte räkna det som ett ordentligt gym. För ett par år sedan hade familjen Takala extra utrymme kvar att använda. Coronaepidemin som samtidigt slog till fick den sportiga familjen att investera i ett eget hemmagym. Det var då den första delen av gymmet blev klart.

Under gymmens corona-stängning användes gymmet, förutom av familjen, även av några tävlingsidrottare som Takala sponsrade. "Jag har stöttat friidrottare och min dotters tränare, men inte i någon destu större utsträckning. Fler besökare skulle gärna komma, men vi vill behålla det som ett familjegym. Jag har inte heller villa ta betalt, säger Takala. Redan förra sommaren önskades mer utrustning i gymmet och därmed utökades det.

Familjen Takalas hemmagym har inte det typiska problemet med att utrustningen används som klädhängare eller att gymmet fungerar som ett lager. Familjen tränar regelbundet och träningen är värdefull gemensam tid för hela familjen. Det går sällan en dag utan att hemmagymmet använts. "Som bäst är min dotter då hon har möjlighet att träna. Det passar utmärkt som motvikt till skolan och studierna. Om barnen inte är inne vet vi med säkerhet att de är på gymmet", förklarar Takala. Under de bästa dagarna tränas det från kl. 10 på morgonen till 10 på kvällen på deras hemmagym. Som ett hemmagym används det exceptionellt effektivt och aktivt, eftersom ryktet om ett bra gym har spridit sig.

Användningen av gymmet har försökts regleras på ett sådant sätt att det inte är mer än två personer åt gången på gymmet. På detta sätt blir det ingen trängsel. "Det är enkelt att hålla sig i sin egen träningsrytm, då man inte behöver vänta på att maskinen eller utrustningen blir ledig. En timmes träning på ett hemmagym skulle ta upp till en och en halv timme på ett offentligt gym”, förklarar Takala.

Enligt Takala är det bästa med att ha ett eget gym att man inte behöver slösa tid till att ta sig till gymmet och man kan träna helt enligt egen intensitet utan onödigt köande eller trängsel. Effektiv tidsanvändning är särskilt viktigt för en entreprenör. Det offentliga gymmet ligger 10 km från dem, men restiden sparas nu till annat. "Du missar inte träningar för att du är smått trött och inte orkar aktivera dig", förklarar Takala. På Takala Gym kan du göra så gott som vad du vill.

"Den enda nackdelen jag märkt av är att jag blir hungrig när jag äter", skrattar Jussi Takala.

Hemmagymmets maskiner och träningsverktyg
Takalas idrottsbakgrund hjälpte till vid valet av utrustning. Han visste redan i förväg vad han var ute efter, och enligt honom har han lyckats välja rätt på första försöket.

De första anskaffningarna var en roddmaskin och ett Power rack och vikter. "Jag visste redan då att det säkerligen skulle expanderas", minns Takala. Sedan kom hantlar och en Cross cable, som kräver lite mer utrymme. "Finns det plats så varför ej?", säger Takala om att utvidga sitt hemmagym. Och detta hemmagym är exceptionellt stort - långt över 100m2. Utrymmet tillåter en stor gräsyta för mångsidig funktionell träning, t.ex. för att skjuta släde eller utöva utfallsgång med vikter. Naturligtvis måste man gå enligt utrymmets begränsningar. Takalas hade det gynnsamt eftersom det inte fanns något behov av att kompromissa med utrymmet. De gillar att träna med fria vikter, som kräver förvånansvärt mycket utrymme runt omkring.

Fortfarande kommer Jussi på nya planer för hur han kunde utöka hemmagymmet. Den senaste enheten anlände till dem härom veckan, en ATX sittande vadmaskin. Det mesta i deras gym är av ATX-märke.

En exceptionellt hög utnyttjandegrad ställer redan ett visst krav på enheterna. Därför är Takalas hemmagym utrustad med ATX:s 800-serie, det vill säga mycket rejäl utrustning avsedd för professionellt bruk. ”I detta har jag lärt mig att det måste vara kvalitet. Jag har testat lättare ställ och dragmaskiner och de passar inte mig. Även rörelseomfånget är bättre i 800-serien, inga svängningar eller ryckningar. Kvalitet lönar sig", konstaterar Takala självbelåtet.

Gymmet är designat för att stödja funktionell träning, men tonvikten ligger på mångsidighet, inte enbart styrketräning. Familjens pappa Jussi har en mycket atletisk bakgrund, bland annat från uthållighetslöpning, och äldsta dottern håller på med fitness. De har alla en tävlingsbakgrund. Därför var det viktigt att hemmagymmet skulle möjliggöra både styrketräning och uthållighetsträning – något för att stödja skidåkning men även crossfit. "Vi håller inte på med droppträning", förklarar Takala om syftet med sitt hemmagym.

Bland motionsutrustningen är Concepts roddmaskin och spinningcykel de mest använda. På styrkesidan är Power racken i effektivt bruk, tillsammans med en skivstång och viktskivor. Cable crossen är också populär, eftersom den möjliggör mångsidig träning för hela kroppen. Takala Gyms specialitet är en kastvägg för bollar, som man inte ens hittar på de flesta kommersiella gymmen. Speglarna ger mer rum och det är även ett trevligt tillägg för fitnessentusiaster för att kunna se hur rörelserna fungerar. Ljudåtergivning och en tv ger mer bekvämlighet, då du till exempel kan kolla en film på Netflix under träningspasset. "Det måste finnas bra högtalare och musiken måste höras", förklarar Takala.

Pris för hemmagym
Hallen har kostat Takala uppskattningsvis 25 till 30 tusen euro. ”Jag vet inte ens vad den exakta totala kostnaden är. Jag har själv byggt mycket utrymme, säger Takala. Familjen på sex personer skulle oavsett ha stora årliga kostnader för deras fritidsintressen, men pappa Takala räknar fortfarande inte ut lönsamheten för hemmagym utifrån det. Snarare ser han det som att upprätthålla en sportig och hälsosam livsstil är tillräckligt viktigt i sig att det nog är väl värt pengarna.

”Ja, alla köp har lönat sig. Det märkte jag redan när jag första gången provade produkterna. Visst kan man få en bil för de pengarna, men det handlar väl mer om vem som värdesätter vad, förklarar Takala.

 

Tips för andra som planerar ett hemmagym
Takala rekommenderar att du använder ett utrymme som är lite väl stort istället för ett för litet utrymme. Extra utrymme kan alltid lösas, men till ett mindre utrymme kan det bli svårt att få allt att rymmas. Även om deras egna gym är rätt stort, framhåller Takala ändå att man bra kan komma igång även med ett mindre rum. "Det första jag skulle rekommendera är ett träningsställ, en skivstång och viktskivor. Finns det plats över är nästa utrustning en cardiomaskin och hantlar. En gräsmatta är redan ett stort lyx."

För Takala är det viktigt att enheten alltid fungerar och tål även tung användning. "Jag rekommenderar att investera i kvalitet. Så här i efterhand ångrar man nog aldrig att man köpt en produkt som var av för hög kvalitet, däremot kan det lätt bli tvärtom, framhåller Takala. Takala säger att han också blivit tillfrågad om vilken utrustning man bör skaffa. Då nämner han ganska rakt på sak att han avvisar de mediokra alternativen. "Kvaliteten kan redan ses i produktens vikt. Ramstrukturen i en bra enhet är tyngre”, förklarar Takala.

 

I samarbete med Gofitness/Gofit *
Samarbetet med Gofitness har gått bra. Som kund vill jag få svar på produktfrågor, inte bara priset. Jag har fått all information jag behövt från Ville, både om själva utrustningen och den tekniska sidan. Jag fick allt jag ville ha, även om vissa enheter hade lite längre leveranstid på grund av corona. Med tanke på situationen kom det rätt snabbt ändå.

Förtroende och vittnesmål

Vilket betyg ger du till samarbetet (1-5 stjärnor)? 5
Skulle du rekommendera det till andra (på en skala från 1-10)? 10, jag skulle rekommenderar och det har jag redan gjort.
*Svaren gav Jussi Takala