Hur väljer jag den rätta golvlösningen för mitt gym?

Hur väljer jag den rätta golvlösningen för mitt gym?
27 februari 2023 95 vy(er) 7 min läsning
Hur väljer jag den rätta golvlösningen för mitt gym?

Gymgolvet måste tjäna ett specifikt syfte. För att hitta rätt typ av golv behöver du veta vilken typ av aktivitet som kommer att utföras i gymmet. Därefter funderar vi på personlighet och obligatoriska frågor relaterade till användbarhet, säkerhet och regelverk, som t.ex. bör golvet vara brandsäkert och uppfyller det kriterierna för ljuddämpning. Det är även värt att tänka på installation, underhåll och tvätt av mattan redan i planeringsskedet.

Du har bestämt dig för att bygga ett hemmagym, öppna ett gym eller ett större träningscenter och nu undrar du vilket typs golv som är lämpligast och var du kan få tag på ett sådant golv. Du har säkerligen lagt märke till att det vanligaste golvmaterialet på gymmen är gummi. Gummigolv finns i rullar, i form av pusselbitar, med olika beläggningar och i många olika färger. Konstgräs kanske också låter bekant? Men vilket skulle passa bäst på just ditt gym?

Gymgolvets funktioner

Var lägga gummigolv?

Golvet bör alltid väljas utifrån användningsbehovet. Som tumregel kan jag konstatera att en gummiplatta lämpar sig för tung träning, men en rullmatta är mer prisvärd. I styrketräningsområden bör mattans tjocklek vara minst 8 mm. På motsvarande sätt ger färgade pusselmattor liv till träningsutrymmet.

Var lägga konstgräs?

Konstgräs passar väldigt bra för funktionella områden, där en stor del av övningarna görs med egen kroppsvikt. Du behöver inte nödvändigtvis separata vikter för springande och hoppande. Du klarar dig bra med Plyoboxar, träningsremmar och olika hinder som kan placeras på golvet, som t.ex. små staket och koner som gör träningen effektiv och behaglig. Dessutom är konstgräs utmärkt för uppvärmning tack vare den mjuka konsistensen och likaså för mångsidig HIIT-träning. Konstgräs känns också bekvämt under fötterna och skyddar framför allt knän och lederna vid olika hoppövningar. Beläggningen är långvarig och funktionell då mattans varje fiber vävs in individuellt.

Hur kan man påverka gymmets look med hjälp av golvet?

Konstgräs ger gymmet en naturlig look. Med gräsmattan kan du utföra övningar som normalt görs utomhus lika bra även inomhus. Konstgräset ger en fräsch bris till gymmet. Mattor finns i flera olika färger. Av dessa hittar du säkert en nyans i din smak för mer effekt eller varför inte för hela golvet. Med ett helsvart golv kan det övergripande utseendet bli rätt dystert. Ett helsvart golv är ändå rätt populärt, rent sagt en klassisk golvfärg på gymmen.

Ge utrymme åt din fantasi

Gymmets golvmaterial kan beställas helt efter eget önskemål. Gräs, gummimattor och tyngdlyftsplattformar kan skräddarsys med olika färger eller varför inte med ditt företags logotyp om du så önskar. Olika markeringar kan placeras på gräset för att tydliggöra en specifik plats för en specifik övning. Ett bra och väldigt populärt exempel är Speed ​​​​Track-markeringarna som användas flitigt till exempel när man skjuter och drar en släde.

Kan konstgräs användas utomhus?

Syntetiskt konstgräs utvecklades ursprungligen för landhockey, därmed passar det utmärkt även för utomhusanvändning! I flera utomhussporter används konstgräs och det fungerar bättre än bra samtidigt som det gör träningen bekvämare.

Vad är skillnaden på konstgräs som används i gym och gräs som används för utomhusbruk?

Det konstgräs som används på gym skiljer sig en aning från det konstgräs som används till exempel på Padel- och fotbollsplaner. Gräset som används utomhus är av medellångt syntetfiber och inte lika lockigt som det som används på gym. Syftet med konstgräs på gymmet är att möjliggöra träning inomhus av de egenskaper som behövs i utomhussporter.

 

Säkerhet och skydd för golvet

Ett gymgolv som valts rätt isolerar ljudet tillräckligt bra och skyddar golvytan under mattan (som ofta är betong) samt golvvärmen som löper inne i golvet. Ett som är säkert är att du inte vill ha skråmor och märken på ditt golv av hantlar eller en skivstång som släpps i golvet. Du kan sällan undvika detta då du tränar med fria vikter eller i ett funktionellt område. Det är helt enkelt något som hör till i sporten nu och i framtiden. Även om det räcker bra med en väldesignad golvlösning för att skydda gymmets ursprungliga golv, rekommenderar vi en dedikerad plattform för stora lyft som t.ex. marklyft. För att vara helt ärliga så ser det ju också galet bra ut!

Isolerar golvet ljud?

Att tappa hantlar i golvet eller att springa på ett löpband för med sig ljud som hör till gymmiljön. I vissa fall kan det finnas bullerrestriktioner i gymmet och detta bör du ta i beaktan.

Sådana fall kan till exempel vara ett bostadsrättsförenings gym, där man vill undvika att ljuden hörs ända till bostadslägenheterna. Om ditt gym inte ligger i en egen fastighet och du är hyresgäst i en del av ett större komplex bör du även tänka på de andra hyresgästerna. Det lättöverskådliga exemplet på detta är hotellets gym, vars ljud inte under några omständigheter får störa gästerna som bor på hotellet.

Att isolera väggarna med ljudisoleringsskivor kan vara nödvändigt, men utöver det bör du fundera ut vilket golvmaterial som ger tillräcklig isolering och skulle passa i just det utrymmet. Generellt är regeln den att ju tjockare golvet är, desto bättre ljudisolering. I vissa fall är det smart att överväga att bygga ett flytande golv för vissa områden, t.ex. för träning med fria vikter. Fråga råd av våra professionella säljare om du behöver hjälp med detta.

Installation av golvet och tvätt

Gummimattan är lätt att hålla ren och installationen är enkel likaså, till exempel med hjälp av en mattkniv. Vid montering av alla mattor är det viktigt att få början av raderna att gå i en rak linje. En laser är ett rätt användbart hjälpmedel vid installationer. Ett ojämnt underlag kan orsaka stora utmaningar och göra installationen av mattorna långsammare. Detta bör du tänka på för den tid som reserverats för installationen, speciellt om det är ett golv av betong som i en industrihall.

Gummi pusselmattorna kan dammsugas och tvättas med en vanlig mopp. Se dock till att tvättmedlet du använder är gummivänligt. Maskintvätt av ett gummigolv kan vara svårt på grund av friktionen mellan maskin och golv. Maskintvätt är dock möjligt om ditt golv är gjort av olika polymerer som inte skapar samma friktion som vanliga svarta gummiplattor.

Det finns markanta skillnader i hur lätt det är att tvätta gummiplattor, liksom i deras pris. Ju tätare gummiblandningen är (mindre granulär) desto lättare är det att hålla den ren. Den porösa och grova beläggningen gör moppningen rätt svår och långsam. Dessutom absorberas smuts mycket lättare i golvet. Genom att satsa lite mer på kvalitet sparar du både tid och arbete på golvunderhåll.

Du glömmer väl inte att budgetera för golvet i ditt gym?

Gymgolvet är ofta det sista man tänker på när man bestämt sig för att lägga upp ett gym. I värsta fall glöms det till och med bort i helhetsbudgeteringen. Speciellt vid fall där gymmet bara är en liten del av servicepaketet, som på hotell. Glöm alltså inte golvet i gymmet, om du vill undvika en onödig och otäck tilläggsräkning.

Valet av golv väger mycket med tanke på komfort och säkerhet. Ett bra val av gymgolv isolerar ljudet, skyddar golvytan, skapar det önskade visuella utseendet för gymmet och uppfyller de önskade brandskydds-, underhålls- och rengöringskriterierna.

 

Vill du höra mer om ämnet eller håller du på att planera ett köp av ett gymgolv? Ta kontakt:

Email: info@gofit.se
Tel: + 46 766 920157
Instagram: gofit.se

Föregående artikel:
Nästa artikel: