30 mm skivstänger

30 mm skivstänger

I denna underkategori hittar du alla stänger med 30 mm diameter. Det finns stänger av olika längder och former. Med olika greppbredd kan du variera din träning så att den blir så mångsidig som möjligt. Viktskivor och lås med 30 mm borrning passar ihop med dessa stänger. Observera att vissa stänger har skruvlås. Om du har några frågor av vårt sortiment eller angående någon produkt kan du kontakta oss på info@gofit.se.

Hybrid/ Multifunktionella stänger

Multifunktionella stänger används i gym, crossfit gym och i anläggningar där det tränas både olympiska lyft och tyngdlyftning. Dessa stänger passar utmärkt för nybörjare och intermediära tränare då de har egenskaperna för både styrkelyftsstänger och olympiska tyngdlyftningsstänger. Dessa har oftast också två utmärkta knurling markeringar, ena för styrkelyft och andra för olympisk tyngdlyft.

Skivstänger för tyngdlyft

En tyngdlyftarstång för män är en 2,2 m lång metallstång med en vikt på 20 kg. De yttre ändorna har en diameter på 50 mm med en greppbredd på 28 mm och greppområde 1.31 m långt. Greppmarkeringarna är placerade 910 mm ifrån varandra för att underlätta exakt mätning av greppbredden. Detta är även standarden som används i stänger för tyngdlyftning på tävlingsnivå (Pan-American Games, VM, Olympiaderna mm). Dessa stänger måste ha en välpassande piska (kapacitet för lagring av elastisk energi) samt hylsor som roterar mjukt och jämnt. Sist men inte minst måste dessa stänger också tåla nerfällda vikter från över huvudhöjd.

En tyngdlyftarstång för kvinnor är väldigt lik den för män, men längden och vikten skiljer dem. Kvinnostången är 2.01 m lång och väger 15 kg. Greppdiametern är också mindre, 25 mm. Kvinnostången har inte heller mitt knurling som männens stång däremot har.

Skivstänger för styrkelyft

I styrkelyft används samma stänger för både män och kvinnor. Dessa stänger är kraftigare än i tyngdlyftning eftersom själva vikten som används är tyngre och detta kräver i sig mer hållbarhet av stången. Stången som är menad för marklyft är oftast längst, tunnast och mest böjlig av sig. Detta för att man skall kunna lyfta mer vikt.

Stänger för styrkelyft har enklare och mer hållbara bussningar eftersom de inte kräver lika effektiv och snabb rotation som olympiska tyngdlyftarstänger. Ibland kan även skaften på styrkelyftstängerna vara förlängda. Greppmarkeringarna är tätare (810 mm) än i tyngdlyft eftersom detta är en standard som kontrolleras i bänkpresstävlingar.

I styrkelyft används samma stänger för män- och kvinnotävlande. Den internationella styrkelyftsförbundet kräver att samma stång används i alla lyft. Diametern skall vara mellan 28-29 mm, längden får ej överskrida 2.2 m och inre ytorna av hylsan måste vara emellan 1.31 och 1.32 m. En annan synlig skillnad från den typiska tyngdlyftningsstången eller från en stång som är internationellt godkänd av den paralympiska kommittén är att IPF-stångens räffling inte får täckas av krom. För att stången ska väga 25 kg med hylsorna på, tillåts endast 20 kg stänger då vardera hylsa väger 2,5 kg.

Totala vikten av skivstången varierar beroende på vilken typs viktskivor samt antalet viktskivor man använder på stången samt vilket lyft det är som utövas. Med knäböjsstänger kan det lätt bli över 540 kg (stången kan väga upp till 29 kg och ha en greppdiameter på 35 mm)

 

Teknikstänger

Som själva namnet säger är dessa stänger inte menade för tävling. Teknikstänger ät lättare stänger som används för teknikträning och hjälpredskap. Dessa stänger är oftast gjorda av aluminium för att garantera dess låga vikt (5-13 kg).

  Mest populära

  Artiklar 1-16 av 21

  Sida
  per sida
  Sätt fallande sortering

  Artiklar 1-16 av 21

  Sida
  per sida
  Sätt fallande sortering

  Vårt sortiment är ständigt under uppdatering, även baserat på vad som efterfrågas. Om sportutrustningen du letar efter inte finns i vår webshop kan du fråga oss om specialiteter eller alternativa produkter direkt av vår professionella kundservice.