Satsa på vikternas bevaring i ditt hemmagym

Satsa på vikternas bevaring i ditt hemmagym

Jag har aldrig kunna stå ut med oreda, speciellt inte på gymmet. Smutsiga hantlar eller viktskivor som ligger här och där är dessutom ännu oproportionerligt irriterande. Min träning löper på mycket bättre när vikterna jag använder finns på de ställen som de skall. Inte så att jag är tvungen att leta efter dem. Detta är viktigt på ett "ordentligt gym" men även i ditt eget hemmagym.

Ofta är det fina, men också utmaningen med ett hemmagym, det lilla utrymmet. Ju mindre gymmet är, desto viktigare är det att vikterna har egna förvaringsställ. Viktskivor och hantlar som ligger här och där är stökigt, men även en säkerhetsrisk.

Då vikterna är på rätt plats löper träningen också bättre
 Som tur finns det ett stort antal olika förvaringsställ för olika ändamål. Det finns lämpliga ställ för både mindre och större hanteluppsättningar. Användarvänligheten förbättras avsevärt när hantlarna håller sig i god ordning och är lättåtkomliga i sitt eget förvaringsställ. Du behöver inte leta efter hantelpar eller oroa dig för att råka snubbla över en hantel som ligger på golvet.

Samma gäller viktskivor. Det finns även ett stort antal olika förvaringsställ för viktskivor och träningen blir mycket enklare då du inte behöver leta efter viktskivan i gymmets hörn eller någonstans på golvet.

För en tid sedan beställde jag ett antal ATX Bumper viktskivor till mitt hemmagym. Den största fördelen med bumper viktskivor är förstås det, att de kan släppas i golvet på ett helt annat sätt än till exempel metallvikter med handtag, om du t.ex. gillar att göra ryck (snatch) eller funktionell träning. En annan fördel är hållfastheten. När viktskivorna är tillräckligt tjocka svänger och skramlar de inte på stången. Då är det betydligt mycket stabilare att utföra t.ex. knäböj med fri stång. Och ja, så ser det ju också rätt starkt ut att ha skivstången fullt lastad med viktskivor! Dock är bredden på bumper viktskivorna en utmaning, eftersom breda bumper viktskivor inte ryms för förvaring på varje viktställ. Som tur har Gofit lämpliga alternativ även för Bumper viktskivor. Här hittade jag lämpliga viktställ.

När hantlarna och viktskivorna är i ordning är det skivstängernas tur att läggas i ordning, speciellt om det finns flera av dessa i gymmet. Att snubbla på en skivstång som ligger på golvet är lika obehagligt som att snubbla på en viktskiva eller hantel. Dessutom även mycket riskabelt. Det lönar sig inte heller att lämna stängerna lutade mot väggen eller att lyfta dem ovanpå ett skåp där det finns en stor risk att de kan rulla ner. Personligen förvarar jag mina egna skivstänger i ett väggställ, där de inte tar plats i ett kompakt hemmagym. Det finns även platsbesparande kombinationsställ i Gofits utbud där det finns plats för både viktskivor och ett par skivstänger.

När du planerar ditt eget hemmagym bör du definitivt tänka på lagringen av vikterna. Träningspasset kommer definitivt att gå bättre då vikterna och stängerna inte ligger i vägen. Det finns ett stort antal alternativ. Allt du behöver göra är att välja det som passar bäst för just dina behov!

Jari Autere