Blogg 7/21:
Ryggträning hemma
Metallhjärta by Jari Autere

Hemmagym har blivit allt mer populärt under det senaste året på grund av covid-situationen som har tvingat oss att hitta på nya träningsmöjligheter. Samtidigt har vi tydligt börjat satsa mera på träningsmaskiner och -redskap som är lämpliga även för hemma användning. Förutom den tidigare bänkpressbänken och viktpaketet med viktskivor i olika storlekar har allt fler andra gymutrustningar börjat dyka upp även på hemmagym. Denna gång tänkte vi gå igenom ett effektivt ryggpass som kan utföras på hemmagym samt vilken utrustningen som krävs för det.

Ryggträning på hemmagym

En effektiv ryggträning på hemmagymmet kan nås enkelt med enbart en skivstång och en pull-up stång. Med skivstången är det möjligt att göra skivstångsrodd och med pull-up stången, uppenbarligen pull-ups. Om den traditionella pull-upen känns för tung kan den göras lättare med hjälp av motståndsgummiband.

För skivstångsrodd kan du få mera variation genom att anskaffa ett ”Landmine”-fäste med vilket ena änden av stången kan stödjas ordentligt på marken medan den andra änden rör sig fritt och kan sammansättas med ett par olika roddhandtag som fästs i stången. Detta möjliggör smalt, brett och enarmsrodd i framåtlutad position.

Latsdrag som ett hjälpmedel för ryggträning

Fastän ett effektivt ryggpass är väl möjligt med enbart de ovannämnda övningarna (utan ett latsdrag), kan en dragmaskin ge en helt ny dimension i din ryggträning. Ett av de bästa inköpen jag gjort till mitt eget hemmagym är ATX latsdragsalternativ med viktmagasin som har både en övre och nedre remskiva.

Med hjälp av latsdraget utökas rörelseurvalet ytterligare, speciellt med det breda utbudet av olika slags draghandtag. Latsdraget möjliggör både en- och tvåarmsrörelser effektivt och säkert – med eget val av motstånd.

Attityden avgör

Fastän jag personligen anser att träningskomforten och mångsidigheten samt egen entusiasm och effektivitet ökar då man investerar i rätt utrustning, är faktum ändå den att attityden i sista hand är den som avgör. Effektiv ryggträning går att utföras med en latsdragsmaskin såväl som med enbart pull-ups och skivstångsrodd. Viktigast av allt är att du njuter av det du gör!