Hur väljer du rätt gymgolv?

Hur väljer du rätt gymgolv?
26 september 2023 78 vy(er) 4 min läsning
Hur väljer du rätt gymgolv?

Gummimattan skyddar golvet på gymmet och dämpar ljudet från träningen. Förutom att ett halkfritt underlag är en förutsättning för säker träning har ett elegant golv också stor betydelse för det allmänna utseendet av träningsutrymmet. Det går även att avgränsa olika träningsområden med gummimattor. I denna artikel kan du läsa vilka saker du bör ta i beaktan du väljer en gummimatta.

 

Ett gymgolv som är korrekt valt för sitt ändamål kommer att hållas rent, även i aktiv användning, i årtionden. Oavsett om det är frågan om ett större gym eller ett mindre hemmagym är det väl värt att du bekantar dig med de olika alternativen i ett tidigt skede under planeringen.

 

 

En tillräckligt tjock matta skyddar gymgolvet även under hårdare träningspass

En tillräckligt tjock gummimatta absorberar vibrationer och skyddar golvet. För lätt träning räcker det med en 8 mm gummimatta: för parkett rekommenderar vi att du väljer en något tjockare matta, dvs minst 15 mm. I ett flervåningshus skyddar mattan golvet, men hindrar inte ljudet från att nå nedervåningen. Gummimattan på 8 mm är tillräckligt tjock även som underlag till aerob utrustning, såsom t.ex. en spinningcykel eller en roddmaskin. Ett löpband som kan orsaka vibrationer kräver en tjockare matta.

 

En 30-40 mm pusselmatta ger tillräcklig dämpning för medeltung styrketräning. Detta är idealiskt för träningsområden där det används hantlar, för styrkelyft och funktionell träning. Vill du ha extra dämpning rekommenderar vi Antischock-mattan, vars bikakestruktur absorberar stötar väldigt effektivt och samtidigt isolerar ljud.

 

Tyngdlyftningsövningar kräver en tjockare matta för träningsområdet, dvs en 40-50 mm tjock matta. Ett annat alternativ är en separat tyngdlyftsplattform av högkvalitativt gummi- och trämaterial, som erbjuder mycket god stötdämpning. Den slitstarka stålramen runt tyngdlyftsplattformen håller plattformen på plats och alla delar ihop under lyften. Som gummidel används en 10 mm gummimatta och ovanpå ligger en 40 mm tjock bikakegummibas. I mitten av tyngdlyftsplattformen finns en högkvalitativ, lackerad 40 mm plywoodplattform.

 

Pusselmatta eller gummimatta?

Pusselmattan är den rätta lösningen när du är ute efter mer slagtålighet. I vårt urval av pusselmattor kan du hitta en lämplig lösning för ditt träningsutrymme, från en tunn 8 mm matta till ett tjockt alternativ på upp till 50 mm.

 

Gummimattor i rullar ger skydd för stora ytor, t.ex. som underlag för cardioutrustning och styrketräningsutrustning. Gummimattor i rullar är max 8 mm tjocka och de skyddar golvet mot små repor och bucklor. Fastän gummimattan dämpar stöten rekommenderar vi ändå mer en pusselmatta, som finns i tjockare varianter, ifall träningen utförs med tyngre vikter som släpps i golvet.

Kolla in våra pusselmattor

Kolla in våra gummimattor


 

Lättinstallerade gummigolv för hem och gym

Pusselmattor finns både som så kallade pusselbitsmattor och som rakkantade alternativ. Pusselmattorna är lätta att koppla ihop med varandra och vid behov är det enkelt att utöka området med ytterligare mattor. Kanterna kan skäras med en mattkniv. De rakkantade, stora (1010-1010 mm) obrännbara delarna håller sig väl på plats och behöver därmed inte fästas ihop. Mindre bitar, som Gymfloor 500x500 mm, bör kopplas ihop med hjälp av förbindelsebitar som säljs separat.

 

Gummimattan som finns i rullar på 10 m är lätt att breda ut på önskat område och slutföra med en mattkniv till lämplig storlek. Om du vill kan du använda dubbelhäftande tejp för fastsättning av mattorna.

 

Parkett eller liknande golv kan reagera med gummimattan. Under gummimattan går det att lägga till exempel PU-cellplast eller en halkfri filt.

 

Högkvalitativa och hållbara gummimattor tillverkas i Europa

Produkterna från våra mest populära varumärken, Corefit och Gymfloor, är gjorda av återvunnet gummigranulat. Gummimattor tillverkade i EU innehåller inga skadliga ämnen och saknar den fräna, starka lukten som är karakteristisk för gummi (dock inte luktfritt). Mattan är resistent mot hårt slitage och har därmed utmärkt grepp. Återvunnet gummi är både ett ansvarsfullt och säkert val.

 

Gummimattan är lätt att hålla ren genom att regelbundet torka av den med en fuktig trasa. Vid behov kan du använda rengöringsmedlet som är avsett för rengöring av gummimattor.

 

Golvvärme och gummimattor

Corefits och Gymfloors gummimattor är även lämpliga att använda tillsammans med golvvärme, så länge golvvärmen inte är för hög. Gummit kan börja torka ut och spricka om golvtemperaturen är för hög. Om golvvärme är den enda formen av uppvärmning i träningslokalen, bör lokalen vara utrustad med effektiv luftkonditionering. Golvvärme kan förstärka den karakteristiska lukten av gummi.

 

Hos oss på GoFit.se hittar du en golvlösning för allt från större kommersiella gym och företagsgym till mindre hemmagym.

Beställ här!



Nästa artikel: